Στον οφθαλμό, όπως και σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος μπορεί να εμφανιστούν κακοήθεις μεταστάσεις. Η διασπορά των μεταστάσεων στον οφθαλμό γίνεται αιματογενώς, ενώ η συχνότητα των μεταστάσεων δεν είναι υψηλή λόγω της απουσίας λεμφικού ιστού. Πολλοί ασθενείς κατά την διάγνωση των μεταστάσεων γνωρίζουν ήδη την πρωτοπαθή εστία του όγκου, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (8-30%) που ο Οφθαλμίατρος θα αποτελέσει την αιτία για την διερεύνηση και ανεύρεση της πρωτοπαθούς εστίας.

Η πιο συχνή εντόπιση των μεταστάσεων είναι ο χοριοειδής λόγω της πλούσιας αιμάτωσής του.

Η προέλευση των χοριοειδικών μεταστάσεων είναι:

1. Καρκίνος μαστού (40-53%)

2. Καρκίνος του πνεύμονα (20-29%)

3. Κακοήθειες Πεπτικού συστήματος (4%)

4. Κακοήθειες Προστάτη (2%)

5. Κακοήθειες Νεφρών (2%)

6. Κακοήθειες Δέρματος (2%)

Εκτός από τον χοριοειδή που συμμετέχει στο (88-89%) των μεταστάσεων, η ίριδα συμμετέχει στο 9% και το ακτινωτό σώμα στο 2%. Η συμμετοχή του αμφιβληστροειδούς, του οπτικού δίσκου ή του υαλοειδούς είναι σπάνια.

Τα πιο συχνά συμπτώματα των οφθαλμικών μετάστάσεων είναι:

1. H θολή όραση (55-70%)

2. Άλγος (12%)

3. Φωταψίες

4. Μεταμορφοψία

5. Μυιοψίες

6. Ελλείμματα του οπτικού πεδίου (15,5%)

7. Ασυμπτωματικοί (15-20%)

Η διαφορική διάγνωση των χοριοειδικών μεταστάσεων περιλαμβάνει το χοριοειδικό μελάνωμα, το χοριοειδικό οστέωμα, το χοριοειδικό αιμαγγείωμα και την οπίσθια σκληρίτιδα. Η διαφορική διάγνωση των αμφιβληστροειδικών μεταστάσεων περιλαμβάνει διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως τοξοπλάσμωση, αμφιβληστροειδίτιδα από CMV και ενδοφθάλμιο λέμφωμα.