Η Ραγοειδίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί με βάση την ανατομική περιοχή που προσβάλλεται, το πώς εμφανίζεται, την διάρκεια της και την πορεία της φλεγμονής. Η ανάγκη ταξινόμησης είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να υπάρχει μία κοινή περιγραφή της φλεγμονής μεταξύ των οφθαλμιάτρων, αλλά και για να περιορίσουμε τα πιθανά αίτια της φλεγμονής που θα πρέπει να διερευνήσουμε.

1. Ανατομική ταξινόμηση Ραγοειδίτιδας

Πρόσθια Ραγοειδίτιδα (ιρίτιδα, πρόσθια κυκλίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα)

Διάμεση Ραγοειδίτιδα (οπίσθια κυκλίτιδα, Υαλίτιδα, αμφιβληστροχοριοειδίτιδα στην βάση του υαλοειδούς)

Οπίσθια Ραγοειδίτιδα (χοριοειδίτιδα, χοριοαμφιβληστροειδίτιδα, αμφιβληστροχοριοειδίτιδα, νεύροαμφιβληστροειδίτιδα)

Πανραγοειδίτις

Η ταξινόμηση είναι με βάση το International Uveitis Study Group. Η αγγειίτιδα του αμφιβληστροειδούς δεν έχει συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση λόγω μη συμφωνίας των ειδικών.

2. Αιτιολογική Ταξινόμηση

Τραυματική

Ανοσολογική

Λοιμώδης

Σύνδρομα Μεταμφίεσης

3. Ταξινόμηση Ραγοειδίτιδας με βάση την έναρξη της φλεγμονής

Οξεία έναρξη ή ξαφνική

Ύπουλη έναρξη

4. Ταξινόμηση Ραγοειδίτιδας με βάση την διάρκεια της φλεγμονής

Περιορισμένη (λιγότερη από 3 μήνες)

Επίμονη (περισσότερη από 3 μήνες)

5. Ταξινόμηση Ραγοειδίτιδας με βάση την πορεία της φλεγμονής

Οξεία (ξαφνική έναρξη και περιορισμένη διάρκεια)

Υποτροπιάζουσα (επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής που απέχουν το ένα επεισόδιο από το άλλο περισσότερο από 3 μήνες, χωρίς φλεγμονή και χωρίς θεραπεία)

Χρόνια (επίμονη φλεγμονή που τα επεισόδια της απέχουν λιγότερο από 3 μήνες, χωρίς φλεγμονή και χωρίς θεραπεία)

Υπάρχουν επίσης ταξινομήσεις της Ραγοειδίτιδας με βάση την προσβολή του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Η APMPPE (acute posterior multifocal placoid pigment epitheliopathy) συνήθως προσβάλλει και τους δύο οφθαλμούς, ενώ η ARPE (acute retinal pigment epiyheliitis) προσβάλλει συνήθως τον ένα οφθαλμό. Ταξινομήσεις γίνονται με βάση την ηλικία, το φύλο και την φυλή. Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα και η Τοξοκαρίαση προσβάλλει νεαρά παιδιά ενώ η Birdshot χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια και η Έρπουσα χοριοειδοπάθεια προσβάλλει μέσης ηλικίας ανθρώπους. Το ενδοφθάλμιο Λέμφωμα είναι συχνότερο σε ηλικιωμένους. Η νόσος Vogt-Koyanagi-Harada προσβάλλει ανθρώπους με αυξημένη χρωστική κυρίως Ασιατικής καταγωγής, ενώ η οφθαλμική Histoplasmosis είναι απίθανη σε αυτή την φυλετική καταγωγή.