Σκληρίτιδα, ονομάζεται η φλεγμονή του σκληρού χιτώνα, που είναι μια επώδυνη, και καταστροφική κατάσταση και ενέχει τον δυνητικό κίνδυνο μόνιμης ανατομικής οφθαλμικής βλάβης με συνέπειες στην όραση του ασθενούς.

Η αιτιολογία της Σκληρίτιδας μπορεί να είναι ανοσολογική, ή μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη, τραύμα, χειρουργείο. Περίπου το 40% των περιπτώσεων Σκληρίτιδας σχετίζονται με Συστηματικά νοσήματα, ιδιαίτερα την Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Σε ασθενείς με νεκρωτική Σκληρίτιδα, η συσχέτιση με υποκείμενο συστηματικό νόσημα μπορεί να αυξηθεί στο 50-60%. Έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι σημαντική, γιατί η Σκληρίτιδα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας επικίνδυνης για την όραση και της ζωής του ασθενούς πάθηση, η οποία μπορεί να θεραπευτεί.

Ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος, μπορεί να αποκλείσει υποκείμενο συστηματικό φλεγμονώδες νόσημα. Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις που σχετίζονται με την Σκληρίτιδα και οι αντίστοιχες εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για να γίνει η διάγνωση.