• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Έγκριση σταγόνων για την θεραπεία της Πρεσβυωπίας

Ο Αμερικάνικος Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για πρώτη φορά έδωσε έγκριση στην χρήση σταγόνων για την θεραπεία της Πρεσβυωπίας. Το φάρμακο ονομάζεται Vuity της εταιρείας AbbVie – Allergan και περιέχει Πιλοκαρπίνη υδροχλωρική (Pilocarpine HCL) σε διάλυμα με περιεκτικότητα 1,25%. Η Πιλοκαρπίνη μικραίνει το μέγεθος της κόρης του ματιού και αυξάνει το βάθος πεδίου μέσω του μηχανισμού pinhole. Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται καθημερινά, χρειάζεται 15 λεπτά για να ξεκινήσει την δράση του, και βελτιώνει την κοντινή όραση για 6 ώρες και την ενδιάμεση όραση για 10 ώρες.

Το φάρμακο περιλαμβάνει συντηρητικό Χλωριούχο Βενζαλκόνιο 0,0075% που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ξένου σώματος και πονοκεφάλους.

Στην φάση 3 της μελέτης για την έγκριση, έλαβαν μέρος 750 άνθρωποι με πρεσβυωπία και είτε έλαβαν πιλοκαρπίνη είτε εικονικό φάρμακο. Η λήψη του φαρμάκου έγινε για 30 ημέρες. Η εξέταση έγινε σε 30 ημέρες, 3 ώρες μετά την λήψη της σταγόνας και τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά υπέρ της Πιλοκαρπίνης. Καμία σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παραουσιάστηκε, παρά μόνο πονοκέφαλος που ήταν ήπιος και παροδικός στο 15% των ανθρώπων που έλαβαν Πιλοκαρπίνη. Ο αντίστοιχος πονοκέφαλος όμως εμφανίστηκε και στο 7% των ανθρώπων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

1. Αφού το φάρμακο δεν διαρκεί όλη μέρα, θα μπορούσε να χορηγηθεί και δεύτερη φορά κατά την διάρκεια της ημέρας;

2. H Πιλοκαρπίνη γνωστή στους οφθαλμιάτρους σαν φάρμακο για το γλαύκωμα, έχει συσχετισθεί με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Στην δοσολογία και περιεκτικότητα που χρησιμοποιείται υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, όχι στις 30 ημέρες που έγινε η μελέτη αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρήσης στην καθημερινότητά μας;

3. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σταγόνα μόνο στο ένα μάτι για να δημιουργήσουμε το φαινόμενο mono-vision, δηλαδή το ένα μάτι να βλέπει μακριά και το άλλο κοντά;

FDA Approves AbbVie's VUITY for the Treatment of Presbyopia – Myhealthyclick.com