• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Έγκριση φαρμάκου Brolucizumab (Novartis) για την θεραπεία της Ηλικιακής Εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγράς μορφής.

Την τελευταία δεκαετία η χρήση των anti-VEGF ενδουαλοειδικών ενέσεων για την θεραπεία της υγράς μορφής Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, έφερε την επανάσταση στην θεραπεία μιας νόσου που απειλεί την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το Pegaptanib (Macugen), το Ranibizumab (Lucentis), το Aflibercept (Eylea) τα οποία έχουν πάρει έγκριση για την θεραπεία της υγράς μορφής Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και το Bevacizumab (Avastin) το οποίο δεν έχει πάρει έγκριση χρήσης για την νόσο αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή πράξη, είναι τα 4 φάρμακα που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Η ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ενδουαλοειδικών ενέσεων ανά ασθενή στην διάρκεια 1 έτους, οδήγησε την επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τέτοιο είναι το Brolucizumab της εταιρείας Novartis, το οποίο σχεδιάστηκε για εφαρμογή κάθε 3 μήνες μετά την αρχική δόση φόρτισης. Οι κλινικές μελέτες HAWK και HARRIER έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα βελτίωσης της όρασης του Brolucizumab όταν χορηγείται κάθε 3 μήνες σε σύγκριση με το Aflibercept που χορηγείται κάθε 2 μήνες, για τον διάρκεια του πρώτου χρόνου. Το Broucizumab έδειξε ότι μειώνει το κεντρικό πάχος της ωχράς κηλίδας καλύτερα από το Aflibercept τόσο στις πρώτες 16 βδομάδες όσο και στον 1ο χρόνο.

Το Brolucizumab είναι ο μόνος anti-VEGF παράγοντας που έχει πάρει έγκριση τον Οκτώβριο 2019 από το US FDA για χρήση κάθε 3 μήνες μετά από μηνιαία για 3 μήνες δόση φόρτισης. Παρόμοια έγκριση χρήσης πήρε και στην Ευρώπη στα μέσα του 2020 με την εμπορική ονομασία Beovu.

Novartis stands behind Beovu's safety, benefits after vision-loss warning | FiercePharma