• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Κίνδυνοι μετά από απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς

Αυξημένος κίνδυνος για Θάνατο, Εγκεφαλικό, και Έμφραγμα μυοκαρδίου μετά από Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς.

Ασθενείς που παθαίνουν απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, ακόμα και θάνατο, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα και θα πρέπει να υποβάλλονται σε άμεσο εργαστηριακό έλεγχο και εντατική παρακολούθηση, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν εμφάνισαν απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς.

Η αναδρομική μελέτη έγινε σε 34874 ασθενείς που είχαν απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, και παρακολούθηση τουλάχιστον για 1 χρόνο. Σαν ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν οι ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με καταρράκτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συχνότητα θανάτου ήταν αυξημένη στους ασθενείς με διάγνωση απόφραξης αρτηρίας αμφιβληστροειδούς σε σχέση με αυτούς που είχαν διαγνωσθεί με καταρράκτη, τόσο στις 2 βδομάδες, όσο και στον 1 μήνα, στον 1,5,10 χρόνο μετά το επεισόδιο της απόφραξης της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό ήταν επίσης υψηλότερος στις 2 βδομάδες, στον 1 μήνα, στον 1,5,10 χρόνο μετά το επεισόδιο της απόφραξης της αρτηρίας αμφιβληστροειδούς.

Τα παραπάνω στοιχεία της αυξημένης συσχέτισης Θανάτου, Εμφράγματος και Εγκεφαλικού μετά από απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, συνιστούν το άμεσο εργαστηριακό έλεγχο και την εντατική παρακολούθηση αυτών των ασθενών.