• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Η κατανάλωση Πορτοκαλιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας

Το γεγονός ότι η κατανάλωση διαφόρων τροφών μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την εξέλιξη της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας είναι γνωστό από τις μελέτες AREDS που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν.Στην πρώτη μελέτη AREDS που διενεργήθηκε το 1992 με σκοπό να διερευνήσουν την φυσική πορεία της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας και των πιθανών διατροφικών παραγόντων που μπορούν να την επηρεάσουν, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση σκευάσματος που περιέχει Βιταμίνη C (500mg), Βιταμίνη Ε (400 IU), β-Καροτένιο (15mg), Ψευδάργυρο (80mg) και Χαλκό (2mg) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάπτωσης της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας σε προχωρημένο στάδιο κατά 25% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν λάμβανε το συγκεκριμένο σκεύασμα. Τα συγκεκριμένο σκεύασμα φάνηκε να είχε προστατευτική δράση 10 χρόνια και μετά το τέλος της μελέτης. Αυτό είναι εξαιρετικό για όσους έχουν Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας ξηράς μορφής, γιατί βρέθηκε κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την φυσική πορεία της νόσου.

Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα φάνηκε και στην δεύτερη μελέτη AREDS 2 που διενεργήθηκε από το 2006-2012. Στην μελέτη αυτή έγινε αλλαγή του β-Καροτένιου με Λουτείνη και Ζεαξανθίνη. Πάλι υπήρξε μείωση κατά 10% της πιθανότητας μετάπτωσης σε προχωρημένη μορφή Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ  της Αυστραλίας που ανακοινώθηκε το 2018 (Am J Clin Nutr 2018 PMID: 29982448) έκανε ακόμα πιο εμφανή τις ευεργετικές επιδράσεις ορισμένων τροφών στην Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας. Σε μία μελέτη όπου αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες σε λήψη Φλαβονοειδών σε 2856 ενηλίκους ηλικίας έως 49 ετών και αφού τους παρακολούθησαν για 15 χρόνια παρατήρησαν ότι η λήψη αυξημένων ποσοτήτων σε Φλαβονοειδή, που περιλαμβάνονται στο τσάι, στην σοκολάτα, στο κόκκινο κρασί, στα φρούτα και στα λαχανικά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας.

Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων πορτοκαλιών την ημέρα (που είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένης Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν πορτοκάλια.  Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα Φλαβονοειδή (όπως αυτά που περιέχονται στο κόκκινο κρασί) έχουν προστατευτική δράση στην Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας, γιατί αυτό έχει μελετηθεί. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το πόσο ισχυρή προστασία προσφέρει η κατανάλωση πορτοκαλιών στην εμφάνιση προχωρημένης Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας.

Φαίνεται ότι αλλαγές στην διατροφή μας μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την καθυστέρηση της εξέλιξης μιας ήδη υπάρχουσας Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας αλλά και να εμποδίσουν την έναρξη της.


Ιατρείο Οφθαλμικών Φλεγμονών

Μασέλος Στέλιος

Χειρούργος Οφθαλμίατρος