• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Έγκριση για το Humira στην θεραπεία της Πρόσθιας Ραγοειδίτιδας σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα

Περισσότερο από το 75% των περιπτώσεων παιδιατρικής Πρόσθιας Ραγοειδίτιδας εμφανίζεται σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα (Juvenile Idiopathic Arthritis).Η ραγοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή του Ραγοειδή χιτώνα του οφθαλμού, και περιλαμβάνει την ίριδα, το χοριοειδές και το ακτινωτό σώμα. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια όρασης, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 25 έως 30% των περιπτώσεων παιδιατρικής ραγοειδίτιδας, καθιστώντας απαραίτητη την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Το Humira ανήκει στους Βιολογικούς Παράγοντες και ενδείκνυται για παιδιά που δεν ανταποκρίνονται ή δεν ανέχονται συμβατική θεραπεία, (όπως η τοπική χορήγηση κορτιζόνης ή η συστηματική χορήγηση Ανοσοτροποποιητικών παραγόντων) ή για τα οποία η συμβατική θεραπεία δεν είναι κατάλληλη. Η έγκριση βασίστηκε στα ευρήματα από την κλινική δοκιμή SYCAMORE στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη που αξιολογεί την ασφάλεια, την κλινική αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του Humira για τη θεραπεία της ραγοειδίτιδας που σχετίζεται με την Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 2 ετών ή μεγαλύτερα.

Η δοκιμή εξέτασε 90 παιδιά με σοβαρή ραγοειδίτιδα που έλαβαν Μεθοτρεξάτη με Humira (30 παιδιά) ή χωρίς Humira (60 παιδιά). Οι ασθενείς έλαβαν τις θεραπείες μέχρι την αποτυχία της θεραπείας ή έως ότου παρέλθουν 18 μήνες. Μετά από 18 μήνες, όλα τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για έξι επιπλέον μήνες για ένα σύνολο δύο ετών.

Η θεραπεία με συνδυασμό Μεθοτρεξάτης και Humira καθυστέρησε το χρόνο που πέρασε πριν από την αποτυχία της θεραπείας, σε σύγκριση με τη θεραπεία με Μεθοτρεξάτη μόνη της. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης υψηλότερο ποσοστό αποτυχιών θεραπείας μεταξύ των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (60%), σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας Humira (27%).

Το Humira χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε ασθενείς με Ρευματολογικά νοσήματα όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου όπως η Νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα, και την Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα με συστηματική συμμετοχή. Επίσης από τον Ιούνιο του 2016 χρησιμοποιείται  σε νοσήματα Οφθαλμολογικά όπως η μη λοιμώδης Διάμεση και Οπίσθια Ραγοειδίτιδα σε ενηλίκους. Δηλαδή μέχρι τώρα ο Οφθαλμίατρος μπορούσε να συνταγογραφήσει το Humira αλλά όχι σε παιδιά και μόνο για Διάμεσες και Οπίσθιες Ραγοειδίτιδες. Σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα την συνταγογράφηση του Humira μπορούσε να την κάνει Ρευματολόγος εφόσον υπήρχε συστηματική προσβολή. Αν υπήρχε μόνο οφθαλμική προσβολή, δεν υπήρχε έγκριση για την συνταγογράφηση του Humira ούτε από Ρευματολόγους ούτε από Οφθαλμιάτρους. Τώρα με την έγκριση της χρήσης του σε μη μολυσματική Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, θα προσφέρει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά ηλικίας 2 ετών και μεγαλύτερα που ζουν με αυτή την σοβαρή και δυνητικά καταστροφική πάθηση και ειδικά σε παιδιά που έχουν αποτύχει οι συμβατικές θεραπείες με Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το Humira έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να διατηρήσουν την όρασή τους από τις οφθαλμικές επιπλοκές που σχετίζονται με χρόνια μη λοιμώδη Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, όπως η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα.

 

 

Ιατρείο Οφθαλμικών Φλεγμονών

Μασέλος Στέλιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος