• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Βιολογικός παράγοντας (Tocilizumab) στην θεραπεία της Κροταφικής Αρτηρίτιδας

Μία νέα θεραπεία με βιολογικό παράγοντα εγκρίθηκε για την Γιγαντοκυτταρική ή Κροταφική Αρτηρίτιδα. Το Tocilizumab είναι ένας ανταγωνιστής υποδοχέων IL-6 (Actemra, Genentech) και μέχρι τώρα χρησιμοποιείται στην θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Τώρα (Μαίος 2017) πήρε έγκριση για την θεραπεία της Γιγαντοκυτταρικής ή Κροταφικής Αρτηρίτιδας, βασιζόμενη στα θετικά αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης διπλής τυφλής μελέτης που περιλάμβανε 251 ασθενείς.Η Κροταφική Αρτηρίτιδα όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χρόνια και σοβαρή αυτοάνοση κατάσταση που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της όρασης μέχρι και την μη αναστρέψιμη τύφλωση, μαζί με άλλες συστηματικές εκδηλώσεις. Η νόσος προσβάλλει κυρίως ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών και τυπικά χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή των αγγείων που ξεκινούν από την καρδιά μέχρι και εκείνων που αιματώνουν την κεφαλή, τον λαιμό και τα άκρα. Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά αυτό που είναι γνωστό στην οφθαλμολογική κοινότητα ότι είναι μία άκρως επείγουσα και επικίνδυνη για την όραση πάθηση.
Πριν την θεραπεία με το Tocilizumabη η μόνη αποτελεσματική θεραπεία ήταν η χορήγηση κορτιζόνη σε υψηλές δόσεις για πολλούς μήνες και στην συνέχεια μείωση της σταδιακά σε χαμηλές δόσεις για 1 έως 2 χρόνια ή ακόμα και περισσότερο. Αλλά όταν οι ασθενείς μείωναν την κορτιζόνη, υπήρχε υψηλή πιθανότητα υποτροπών. Η μεγάλη χρονική διάρκεια χρήσης της κορτιζόνης είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ανεπιθύμητες ένεργειες όπως οστεοπόρωση, κατάγματα, αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης, άσηπτη νεκρώση κεφαλής μηριαίου, μεγάλη αύξηση βάρους και φυσικά διαταραχές στην ψυχική υγεία του ασθενούς.

Το Tocilizumab χορηγείται υποδορίως σε συνδυασμό με κορτιζόνη και στην συνέχεια μειώνουμε την κορτιζόνη για να παραμείνει ο ασθενής μόνο σε θεραπεία με Tocilizumab. Έτσι αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες της μακροχρόνιας χορήγησης κορτιζόνης. Φαίνεται πως περνάμε στην εποχή που η χρήση της κορτιζόνης σαν θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων γίνεται ολοένα και λιγότερο αναγκαία, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι στην περίπτωση της Κροταφικής Αρτηρίτιδας είναι υποχρεωτική η έναρξη της χρήσης της άμεσα και σε υψηλές ποσότητες. Δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες που να αποδεικνύουν αν το Tocilizumab μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μονοθεραπεία στην Κροταφική Αρτηρίτιδα.