• Πλ. Δαβάκη 14 Νίκαια & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια Τ.Κ 18454
  • Δευτ.-Τρ.-Πέμ. 9-1πμ & 4-8 μμ - Τετ. 8-11πμ & Παρ. 4-8 μμ

Κατευθυντήριες οδηγίες 2019 για την παρακολούθηση και θεραπεία της Ραγοειδίτιδας σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα

Η Ραγοειδίτιδα είναι η πιο συχνή εξωαρθρική εκδήλωση της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας, και μπορεί να εμφανιστεί ως χρόνια ή οξεία νόσος. Η χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα εκδηλώνεται στο 10-20% των παιδιών με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, και είναι συνήθως ασυμπτωματική, ενώ πολύ σπάνια εμφανίζεται με εξωτερικά σημεία φλεγμονής.

Η μη ελεγχόμενη χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορούν να απειλήσουν την όραση στο 25-50% των παιδιών με ραγοειδίτιδα αλλά και στην απώλεια της όρασης στο 10-20% των παιδιών με ραγοειδίτιδα. Τέτοιες επιπλοκές είναι οι οπίσθιες συνέχειες, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Πρώιμη ανίχνευση της ραγοειδίτιδας μέσω της τακτικής οφθαλμολογικής εξέτασης και της έγκαιρης θεραπείας μπορεί να οδηγήσεις σε καλύτερα αποτελέσματα για την όραση και να εμποδίσει την εμφάνιση επιπλοκών.

Για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της όρασης των παιδιών με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας δημιούργησε κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την θεραπεία της ραγοειδίτιδας σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα

Οδηγία 1: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα που είναι υψηλού ρίσκου για να εμφανίσουν Ραγοειδίτιδα, πρέπει να έχουν οφθαλμολογική παρακολούθηση κάθε 3 μήνες.

Υψηλού ρίσκου για να εμφανίσουν ραγοειδίτιδα είναι τα παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα που έχουν αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) θετικά, είναι ηλικίας μικρότερα από 7 ετών όταν ξεκίνησε η Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και έχουν Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα 4 χρόνια ή λιγότερο.

Οδηγία 2: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Ραγοειδίτιδα που βρίσκεται υπό έλεγχο, και βρίσκονται στην διαδικασία μείωσης ή διακοπής των τοπικών κορτικοστεροειδών, η οφθαλμική παρακολούθηση πρέπει να γίνεται μέσα στον πρώτο μήνα της μεταβολής της δοσολογίας των τοπικών κορτικοστεροειδών.

Οδηγία 3: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Ραγοειδίτιδα που βρίσκεται υπό έλεγχο με σταθερή φαρμακευτική αγωγή, η οφθαλμική παρακολούθηση πρέπει να γίνετε κάθε 3 μήνες.

Οδηγία 4: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Ραγοειδίτιδα που βρίσκεται υπό έλεγχο, και βρίσκονται στην διαδικασία μείωσης ή διακοπής της συστηματικής αγωγής, η οφθαλμική παρακολούθηση πρέπει να γίνεται μέσα στους 2 μήνες από την μεταβολή της συστηματικής αγωγής.

Οδηγία 5: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, προτείνεται η τοπική χρήση σταγόνων Πρεδνιζολόνης οξικής 1% από την χρήση τοπικά σταγόνων difluprednate.

Οδηγία 6: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, προτείνεται η προσθήκη ή αύξηση τοπικών κορτικοστεροειδών για μικρό χρονικό διάστημα, από την προσθήκη συστηματικών κορτικοστεροειδών.

Οδηγία 7: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα που εμφάνισαν νέα δραστηριότητα Χρόνιας Πρόσθιας Ραγοειδίτιδας παρόλο την σταθερή συστηματική θεραπεία, προτείνεται η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών πριν την αλλαγή ή μεταβολή της συστηματικής θεραπείας.

Οδηγία 8: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα που ακόμα απαιτείται η χρήση 1 έως 2 σταγόνων την ημέρα Πρεδνιζολόνης οξικής 1% ή ισοδύναμου για τον έλεγχο της Ραγοειδίτιδας και δεν βρίσκονται σε συστηματική αγωγή, προτείνεται η προσθήκη συστηματικής αγωγής με σκοπό την μείωση της τοπικής χρήσης κορτικοστεροειδών από την μη προσθήκη συστηματικής αγωγής και παραμονής στην τοπική χρήση κορτικοστεροειδών μόνο.

Οδηγία 9: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα που ακόμα απαιτείται η χρήση 1 έως 2 σταγόνων την ημέρα Πρεδνιζολόνης οξικής 1% ή ισοδύναμου για τουλάχιστον 3 μήνες μαζί με συστηματική θεραπεία για τον έλεγχο της Ραγοειδίτιδας, προτείνεται η αλλαγή ή μεταβολή της συστηματικής θεραπείας, από την παραμονή στην ίδια υπάρχουσα θεραπεία.

Οδηγία 10: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, που ξεκινούν συστηματική θεραπεία για Ραγοειδίτιδα, προτείνεται η χρήση υποδόριας Μεθοτρεξάτης από την χρήση από του στόματος Μεθοτρεξάτης.

Οδηγία 11: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και σοβαρή ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα με επιπλοκές που απειλούν την όραση, προτείνεται η άμεση έναρξη Μεθοτρεξάτης και μονοκλωνικού αντισώματος TNF, από την μονοθεραπεία με Μεθοτρεξάτη.

Οδηγία 12: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα που ξεκινούν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα TNF, προτείνεται η χρήση adalimumab ή infliximab από το etanercept.

Οδηγία 13:  Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα που έχουν ανεπαρκή απάντηση σε 1 μονοκλωνικό αντίσωμα TNF στην προτεινόμενη δοσολογία για Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, προτείνεται η μεταβολή της δόσης ή της συχνότητας χρήσης από την αλλαγή σε άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα TNF.

Οδηγία 14: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα που απέτυχε η θεραπεία με το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα TNF στην καθορισμένη δόση ή συχνότητα, προτείνεται η αλλαγή σε άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα TNF από την αλλαγή σε βιολογικό παράγοντα άλλης κατηγορίας.

Οδηγία 15: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και ενεργή Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα που απέτυχε η θεραπεία με Μεθοτρεξάτη και 2 μονοκλωνικά αντισώματα TNF στην καθορισμένη δόση ή συχνότητα, προτείνεται η χρήση abatacept ή tocilizumab από τους βιολογικούς ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες και mycophenolate, leflunomide ή cyclosporine από τους μη βιολογικούς ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες.

Οδηγία 16: Παιδιά και Έφηβοι με Σπονδυλαρθρίτιδα, προτείνεται η εκπαίδευση των προειδοποιητικών σημείων Οξείας Πρόσθιας Ραγοειδίτιδας, με σκοπό την αποφυγή της καθυστέρησης θεραπείας, διάρκειας συμπτωμάτων ή επιπλοκών της ιρίτιδας.

Οδηγία 17: Παιδιά και Έφηβοι με Σπονδυλαρθρίτιδα, που ρυθμίζονται καλώς με συστηματική ανοσοτροποποιητική θεραπεία (βιολογική ή μη βιολογική) και εμφανίζουν Οξεία Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, προτείνεται η άμεση θεραπεία με τοπική χρήση κορτικοστεροειδών από την αλλαγή της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.

Οδηγία 18: Παιδιά και Έφηβοι με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και Χρόνια Πρόσθια Ραγοειδίτιδα, που ελέγχεται με συστηματική θεραπεία αλλά παραμένουν  σε 1-2 σταγόνες την ημέρα πρεδνιζολόνης οξικής 1% ή ισοδύναμου, η μείωση πρώτα των τοπικών κορτικοστεροειδών προτείνεται από την μείωση της συστηματικής θεραπείας.

Οδηγία 19: Παιδιά και Έφηβοι με Ραγοειδίτιδα που είναι καλά ρυθμισμένα με ανοσοτροποποιητική και βιολογική θεραπεία μόνο, προτείνεται η παραμονή για 2 χρόνια σε ηρεμία πριν την σταδιακή μείωση των φαρμάκων.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ

ΜΑΣΕΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Πλ. Δαβάκη 14 & Πέτρου Ράλλη 207 Νίκαια

Τηλ: 2121019932 – 6949125169